Hirven paloittelu

Tämän viikonlopun lauantaina hirviseurueemme valmistautui lihanleikkuuseen.
Kaksi hirveähän oli kuudesta nyt kaadettuna ja kaadon jälkeen saman tien nyljettynä.

Hirvet ne siis roikkuivat teuraspaikan katosta ja siitä sitten jakamaan hirveä osiin. Ensin leikattiin puukolla kaikkein mehukkaimmat osat, eli sisä- ja ulkofileet sekä paistit parempaan talteen. Loput hirvestä jauhettiin jauhelihaksi.

Paloittelussa käytettiin sahaa ja puukkoa. Puukolla sitä saa yllättävän paljon paloittelussa aikaiseksi kun leikkelee lihat ja nivelet. Sahaa käytettiin pääasiassa kylkiluiden sekä peräpään luiden katkomisiin.

Sitte ruhon osat pöydille ja porukka niihin käsiksi tavoitteena erotella lihat luista sekä kalvoista ja jänteistä. Onneksi väkeä oli runsaasti, kun lihaakin oli kohtuullusen paljon, reilu 400 kiloa hirveä.

Metsien kuningas sai tehtäväkseen rintapalan erottelun

Siinä on jo puukkoa heiluteltu ja osa kyljestä matkannut lihamyllyyn.

5 tunnin työrupeaman jälkeen oli hirvet jaettu osiin ja luut varattu koiramiehille tahi sikäli mikäli joku halusi soppaluita, niin vannesahalla niitä pilkottiin.

Tauolle grillikatokseen, jossa kukin nautiskeli mukanansa tuomiaan eväitä.



Tässä vaiheessa oli meidän kohtuullisen pikkuinen moottorikäyttöinen lihamyllymme melkoisen monta kertaa tiltannut, eli kalvojen takia mennyt tukkoon. Ja sehän jouduttiin aina avaamaan ja puhdistamaan, jotta päästiin jatkamaan myllytystä.

Todettiin yksissä tuumin, että kyllä meitin pitää ottaa jauhelihaksi menevä liha uudelleen käsittelyyn ja tarkemmin poistaa kaikki ylimääräinen ja erityisesti kalvot. Eiku tuumasta toimeen ja perikymmentä ukkoa puukot kädessä kohti liha-astioita 😀

Uusi erottelu ja lihamyllykin siitä kiitti tilttaamalla vain pari kertaa tämän jälkeen.

Liha valmiina myllytettäväksi

Siitäpä rivakka porukka sai homman hoidetuksi ja lihat jauhetuiksi.
Lihat jaoteltiin kahteen pussiin niin monta kahden pussin satsia kuin on hirviseurueen jäseniä. Lihaa tuli saman verran, mutta mitä paistilihaa, se vaihteli pusseittain.



Siispä arvonta käyntiin ja arvottiin kuka minkäkin pussikokonaisuuden saapi. Itse kun olin kyläreissulla, en purkanut pussukoita pakkaseen enkä jääkaappiin, vaan säilytin pussukat auton takakontissa kylmässä. Ja vasta kotosalla niistä tehtiin ruokaa ynnä loput pakkaseen.



 Tuossa pari pihviä paistoon ja seuraksi kanttarellikastiketta. Kanttarellit löysin sunnuntain passipaikalta. Ei paha ruuanhakureissu !

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Metsästäjän koe

2. kausi ensimmäinen nylky